برگزیده ممتاز عرصه فرهنگ ایرانی
دکتر مرتضی طالع ماسوله
بر این باورم که رسالت این رساله جمعآوری شده در قلمرو و حاکمیت معرفت اندیشه یکی از اندیشمندان فرهنگ ایران عزیز میباشد.
در طول تاریخ تمدن بشر از دو عنصر تجلیل و تکریم کردن از مقدسات انسان و انسانیت بوده:اول: کسانیکه بر دین و میهن خود بذر جان پاشیدند تا خوشههای عشق دین دوستی و میهن دوستی به بار نشیند.
دوم: جان سوزانی که فانوس دانش و فرهنگ را بر سر کوی و برزن این سرزمین برافروختند.
ستایش از خون شهید و قلم شاهد نشاندهنده شعور و درک عمیق یک ملت است و غایتالقصوی علم و شهود میباشد.
تاریخ و مورخین علوم بشریت اندیشمندان، دانایان و فرزانگان ایرانی را پیش قراولان فرهنگ برای تغییر و بهینهسازی فضای زیست ابنای بشر دانستهاند که در این هنگامه مبارک و مغتنم مراتب احترام و سپاس خود را به فرزند فرزانه تالش شناس استاد علی عبدلی ابراز نماییم.
هدف از تدوین اینگونه رساله ها ضمن تکریم و تعظیم بازتاب شناسی از آبشار اندیشه یک تالششناس قدیمی است که از تدوینکننده آن نیز ستایش بعمل میآید.
صاحب قلم هایی چون استاد عبدلی دانش نیوشی که رنج استخوانسوز تطبع و تحقیق در مورد فرهنگ و آئین تالش که از فرهنگها و آئینهای اصیل ایرانی میباشد، بردبارانه بر خود هموار کرد و میکنند و ققنوسوار در آتش تحقیق و پژوهش نشسته و مینشیند تا هزاران بال اندیشه فرهنگدوست در آسمان معرفت به پرواز درآیند، باید از هر اندیشهساز تالش که بتواند (تولید نظر و فکر) برای سربلندی این دیار بکند، همچون یک عنصر ارزشمند تقدیر و تکریم نمود و بجای قلم پرتابی و قلمپردازی، اندیشه پروری و اندیشه سازی کنند، چرا که در طول تاریخ نظریهپردازان و اندیشه سازان اثرگذار تاریخ بودهاند نه اخبارسازان و آمار داران، به همین علت است که تولید فکر و اندیشه را کلید در قفس انسان مینامند و مرغ روح به بال بشاشت پر میگشاید و دیده آدمی را بهارستان حیرت میسازد و از آئینه تیره دلانی چون من زنگار غفلت برمیگیرد.
تحقیق در فرهنگ و آئین یک ملت و قوم و یا طایفه اصیل ایرانی اراده درونی فرهنگدوستان و دل سوختگانی است که نسبت به آن عشق و علاقه ای ژرف دارند و دیگران را وادار به شناخت و درک سرچشمههای زیبای فرهنگ عمیق انسان را فرامی خواند و وارثان آن فرهنگ را از اندیشههای نیاکانشان سیراب میکنند . لذابا تحقیق و تفحص در فرهنگ و آئین است که وارثان از اندیشه های نیاکان خود مطلع میگردند و آنها را پاس میدارند . به همین دلایل است که یکی از نیاکان بزرگمان حکیم ابوالقاسم فردوسی علیه الرحمه به ما میگوید (خود بهتر از هر چه ایزد بداد) لذا برای تحقیق و پژوهش در فرهنگ اقوام ایرانی چراغ هدایت وارثان از تاریکستان ذائل به گستره روشنایی و اشراق بوده است و بزرگانی چون استاد علی عبدلی یکی از برگزیدگان ممتاز این فرهنگ ایرانی سترگ است. زنده و پایدار باشی استاد عبدلی.