علی عبدلی

برگی از دفتر مشاهیر تات و تالش

علی عبدلی

برگی از دفتر مشاهیر تات و تالش

علی عبدلی

علی عبدلی کوشش های ادبی و پژوهشی اش را در اوایل دهه ی پنجاه با پیوستن به گروه نویسندگان رادیو گیلان و همکاری با مطبوعات آغاز کرد . از آن زمان کنش های پژوهشی خود را به گونه تخصصی در زمینه تات و تالش شناسی ادامه داده است ودر این زمینه علاوه بر چاپ دهها مقاله ی پژوهشی در مطبوعات ، روزنامه نگاری ، اجرای پروژه های تحقیقی ، شرکت و سخنرانی در همایشهای ایران شناسی در داخل و خارج از کشور، همکاری در ساخت چند فیلم مستند مربوط به تالش ،تاسیس موسسه تالش شناسی، دبیری چند همایش استانی و منطقه ای و…تاکنون ۲۰ جلد از آثار پژوهشی خود را منتشر کرده و به پاس این کوشش ها موفق به دریافت دکترای افتخاری از آکادمی ملی جمهوری آذربایجان ، مدال علمی از دانشگاه دولتی ارمنستان، جایزه ادبی دکتر معین از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان، جایزه پژوهشگر برترکشوری از سازمان صدا و سیما و لوح تقدیر نخبه فرهنگی پیشکسوت از استانداری گیلان گردیده است:

اشاره : منبع مطالب این سایت = یادنامه دکتر علی عبدلی، نشریه شریف، دوره دوم، سال اول، شماره 14، اسفند 1391

طبقه بندی موضوعی

بایگانی

دکتر عبدلی؛ بزرگ مردی وارسته و بی ادعا

يكشنبه, ۶ بهمن ۱۳۹۸، ۰۹:۰۵ ق.ظ

علیرضا شوکتی

الحق که نوشتن از کسی که خود استاد نویسندگی است، کاری بس دشوار و سخت است.حتی شناخت دانشمندان بزرگ ادبیات ایران، دکتر علی عبدلی، برای ما نسل سومی ها کار چندان آسانی نیست چه برسد به اینکه بخواهیم با زبان قاصر وصف حال او بنماییم...

برای شناخت دنیای آرام و روحیه لطیفش باید هم کلامش شوی، باید حرفهایی را بشنوی که از دل برخاشته و بر دل می نشیند.وقتی هم صحبت استاد می شوی، تازه به راز آرامش وی پی می بری.آرامشی که از قلبی بزرگ و روحی سرشار از عشق و مهربانی بر می خیزد.

وقتی با استاد هم کلام شدی در دریای کلمات اصیل پارسی و واژه های شیرین محلی غرق شده و محو گویش آرام بخش، بزرگ مردی وارسته و بی مدعا می شوی.هر چه بخواهی می شنوی، از هنرهای اصیل چندین و چند هزار ساله و تمدن ایران و تالشان تا فرهنگ و هنر ماشینی امروز جهان.

از کلام که بگذریم باید به رویایی اشاره کنم که در هنگام صحبت استاد می توانی در آن سیر کنی... مثالهایی که او در موقع توضیح مطلبی ارائه می دهد، با نوعی آرامش خاصی آمیخته است که انگار در پس یک کارت پستال زیبایی از سرزمین بکر شمال سیر می کنی.دیگر هیچ نیازی نیست که اگر مطلبی را متوجه نشدی باز بپرسی، چون استاد این را از نگاهت خواهد فهمید و حتی با گویشهای محلی هم برایت بازگو خواهد کرد.

این دانشمند برجسته فرهنگ و ادبیات ایران در گوشه تنهایی خود، تمام عمر خود را وقف تحقیق، پژوهش و نوشتن کرده و شبانه روز خالصانه و بی ادعا، برای گسترش فرهنگ و ادبیات غنی این سرزمین، رنج ها و مشقت های زیادی را متحمل شده و گنجینه ای از آثار فاخر ادبی را به جامعه فرهنگ و ادب کشور ارائه داده است که شان و اعتبار ویژه ای را نه تنها برای نام خود بلکه برای سرزمین بزرگ تالش و تالشان کسب کرده است.

زمانی پروژه ای در خصوص هنرهای سنتی تالش در سازمان میراث فرهنگی کشور داشتم.با اینکه کار به اتمام رسیده بود ولی تایید آن به آسانی انجام نمی شد و حدود دو سال طول کشید که من دیگر نا امید شده بودم.بطور اتفاقی برای تکمیل پروژه ام نزد آقای دکتر عبدلی رفتم که پش از انجام کارهای تکمیلی، پروژه را به سازمان ارائه دادم.مسوول پروژه ام که اکنون یکی از مقامات ارشد کشور است، تا امضای دکتر عبدلی را پای کارم دید، دیگر حتی آنرا نگاه هم نکرد و با لبخندی رضایتمند گفت:" وقتی استاد عبدلی آن را تایید کرده باشند دیگر ما چکاره ایم!" بعد از آن بود که شخصیت و مقام استاد بیش از پیش برایم نمایان شد که چه شخصیت والامقام و چه انسان بزرگواری هستند که ما جوانان هنوز ایشان را نشناخته ایم.

بی تردید استاد عبدلی یکی از مفاخر ارزشمند و سرشناس حوزه ایران شناسی است که هم اکنون باید عزیز بداریمش که فردا خیلی دیر است!!!

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۸/۱۱/۰۶